Keyonus Logo
Συχνές ερωτήσεις

1. Για να κάνω το test πρέπει να έχω κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ;

Η λήψη δείγματος DNA, ( ξύσμα επιθήλιου από την παρειά ) δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, δεν επηρεάζεται σε τίποτα αν χθες βραδύ φάγατε πολλά γλυκά αν είστε κρυωμένος , αν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης – περιόδου , αν αυτές τις μέρες έχει εμφανιστεί μια αλλεργία η παίρνετε φάρμακα.
Το ζητούμενο είναι να έχετε καθαρό στόμα να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών - υγρών – τσιγάρου που να εμποδίζουν την απομόνωση και διεξαγωγή του DNA στο εργαστήριο , για αυτό καλό είναι να μην έχετε φάει - πιει - καπνίσει μια ώρα πριν ( εκτός νερού που δεν επηρεάζει ).
Για ασφάλεια πλένετε τα δόντια - στόμα μια ώρα πριν και ξεπλένετε καλά , χωρίς να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα.
Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα υπολείμματα , επειδή δεν είναι εμφανή , στα άτομα που φοράνε σιδεράκια ή μασέλα.

2. Είναι αξιόπιστη η εξέταση DNA όταν γίνεται με σάλιο και όχι με αίμα ;

DNA μπορούμε να πάρουμε ( αξιόπιστα ) και από ένα ποτήρι που έπιασε κάποιος.
Εξέταση DNA μπορεί να γίνει και με σάλιο και με αίμα και είναι το ίδιο αξιόπιστες.
Εργαστηριακά υπάρχει μια προτίμηση στο σάλιο , το θεωρούν σαν δείγμα πιο σταθερό , σε αντίθεση με το αίμα που μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις υπό συνθήκες π.χ. θερμοκρασία – μεταφορά.
Όμως και στον ενδιαφερόμενο που θέλει να πραγματοποιήσει το test είναι έτσι μια ευχάριστη διαδικασία.

3. Από ποια ηλικία μπορεί να κάνει κάποιος την εξέταση και έως πότε ;

Από την στιγμή της γέννησης του έχει διαμορφωθεί το DNA του , μπορεί να γίνει εξέταση σε βρέφος μιας ώρας και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

4. Κάθε πόσο διάστημα πρέπει να επαναλαμβάνω την εξέταση DNA ;

Η εξέταση εφόσον αφορά τον έλεγχο ίδιων γονίδιων γίνεται μια φορά στην διάρκεια της ζωής μας καθώς τα γονίδια μας δεν αλλάζουν ποτέ.

5. Υπάρχει πιθανότητα να πάρω λάθος αποτελέσματα ;

Η μονή πιθανότητα για να συμβεί αυτό είναι να λάβουμε μπατονέτες που δεν είναι του ίδιου ατόμου με τα στοιχεία που τις συνοδεύουν , να έχουν μπερδευτεί δηλαδή κατά την λήψη οι μπατονετες με τα στοιχεία άλλου ατόμου .
Για αυτό τον λόγο όταν γίνονται ομαδικές λήψης ολοκληρώνεται η διαδικασία ανά άτομο , αμέσως εσωκλείουμε και σφραγίζουμε στο φακελάκι ( που βρίσκεται μέσα στο kit ) τις μπατονετες και το ιστορικό του εξεταζόμενου .
Όταν παραλαμβάνουμε τις μπατονετες ακολουθείται αυστηρά η ίδια διαδικασία ( μεμονωμένα ) και έτσι έχουμε μηδενίσει αυτή την πιθανότητα.

6. Σε πόσες μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα ;

Η εξέταση DNA είναι εργαστηριακή με καθορισμένη διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός 20 εργάσιμων ημερών.

7. Γιατί υπογράφουμε το ιστορικό – εντολή DNA ;

Από την εξέταση DNA προκύπτουν πληροφορίες – προσωπικά δεδομένα του εξεταζόμενου και θεωρούμε ότι είναι σωστό να έχουμε την έγγραφη συγκατάθεση του.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο εξεταζόμενος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα στοιχεία που μας έδωσε ( ονομ/νυμο, ηλικία κτλ. ) αλλά και για τις πληροφορίες που μας δίνει για την διεξαγωγή διατροφικής κατεύθυνσης κτλ. .. που λαμβάνει σε συνδυασμό με τα γονιδιακά αποτελέσματα του.
Στα ανήλικα εξεταζόμενα άτομα υπογραφεί ο κηδεμόνας.

8. Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ιστορικό , αφού φαίνονται όλα από το DNA ;

Για την διεξαγωγή των εξετάσεων δεν μας είναι χρήσιμη καμία πληροφορία από το ιστορικό . Κατόπιν όμως για να υπάρχει διατροφική ή προπονητική καθοδήγηση με βάση πάντα τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA τότε μας είναι απαραίτητα , για να προσφέρουμε εξατομικευμένες συστάσεις και παίζει καθοριστικό ρολό τι άθλημα κάνει ο εξεταζόμενος . Έχει μεγάλη διαφορά αν είναι 15 ετών η 25 , οι ώρες και συχνότητα των προπονήσεων του κτλ. . σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται διαφορετική διαχείριση.

9. Ποιοι έχουν πρόσβαση στο ιστορικό που συμπλήρωσα ;

Οι μπατονέτες που χρησιμοποιήσατε μαζί με το ιστορικό που συμπληρώνετε έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα εσωκλείεται και σφραγίζεται στο φάκελο που υπάρχει μέσα στο kit set δειγματοληψίας.
Αυτά τα παραλαμβάνει η εταιρία στα κεντρικά της γραφεία και ένα καθορισμένο άτομο ( υπεύθυνη ) που ανοίγει το φάκελο καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία δίνοντας ανά άτομο έναν κωδικό αριθμό (π.χ. ID #NSMC-6949), τον οποίο θα βλέπετε και εσείς όταν λάβετε τα αποτελέσματα σας.
Στην συνέχεια οι μπατονέτες μπαίνουν για εργαστηριακή ανάλυση με τον κωδικό αριθμό και κανείς δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο του ατόμου στο οποίο ανήκει η μπατονετα.

10. Όταν βγουν τα αποτελέσματα μου ποιοι έχουν πρόσβαση – τα βλέπουν ;

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεβαίνουν στο σύστημα αυτόματα ( σε μια βάση 13.500 αρχείων ) και εκεί ο κωδικός αριθμός επίσης αυτόματα συναντάει το όνομα και λοιπά στοιχεία του εξεταζόμενου και μπαίνουν στην διαδικασία εκτύπωσης η και αποστολής email στον ενδιαφερόμενο.
Επίσης σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος επιθυμεί να λάβει διατροφικές συστάσεις – διαιτολόγιο έρχονται εις γνώσιν του διαιτολόγου ( από τη διαιτολογική ομάδα της εταιρείας ) τα στοιχεία του ιστορικού επίσης με τον κωδικό αριθμό, ( δηλαδή άντρας 22 ετών με ύψος – βάρος – άθλημα κτλ. ). Σε όλη τη διακίνηση της διαδικασίας κάνεις δεν μπορεί να διασταυρώσει όνομα με στοιχεία πάρα μόνο η υπεύθυνη καταχώρησης και η υπεύθυνη εκτύπωσης – παράδοσης σφραγισμένων αποτελεσμάτων.

11. Μπορώ να λαβώ τα αποτελέσματα μου στο email μου ;

Στην αρχική σελίδα του ιστορικού υπάρχει μια παράγραφος που λέει : Επιθυμώ να λάβω τα αποτελέσματα μου στο email μου και συμπληρώνετε το email σας ή σε οποίο email επιθυμείτε και εγγράφως μας επιτρέπετε να τα στείλουμε . Αν δεν μας το έχετε γράψει εκεί που είναι και η υπογραφή σας ( ή υπογραφή κηδεμόνα σε περίπτωση ανήλικου ) δεν θα μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε , δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τα λάβετε μέσω email ( ή και μέσω email ) διότι είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να τα διακινούμε στο διαδίκτυο χωρίς την εγγραφή συγκατάθεση σας.

12. Το διάστημα που είναι να παραλάβω τα απ οτελέσματα μου θα λείπω ταξίδι , μπορεί να τα πάρει ο αδερφός μου ;

Μπορεί να τα παραλάβει οποιοσδήποτε θέλετε , αρκεί να μας έχετε δηλώσει εκ’ των προτέρων το όνομα του ατόμου που θα τα παραλάβει και τον αρ. ταυτότητας του.
Αν ξαφνικά προκύψει αυτή η ανάγκη θα πρέπει να μας στείλετε τα παραπάνω στοιχεία από το email που δηλώσατε στην εντολή εγγράφως.
Διαφορετικά δεν υπάρχει δυνατότητα να τα παραλάβει άλλο άτομο, ακόμα και ο δεύτερος γονιός που δεν υπέγραψε , εφόσον δεν έχουμε την συγκατάθεση αυτού που δήλωσε και υπέγραψε ως κηδεμόνας.

13. Γιατί να μπω στην διαδικασία να μάθω τα ελλαττωματικά μου γονίδια , αφού δεν μπορώ να τα αλλάξω ;

Τα γονίδια δεν αλλάζουν , όμως η επιστήμη μας έδωσε την δυνατότητα να τα διαβάζουμε , και τον τρόπο που θα τα ενισχύσουμε για να μην δυσλειτουργούν . Έτσι όταν γνωρίζουμε ένα πρόβλημα πριν την εκδήλωση του μας δίνεται η δυνατότητα να μην το βοηθήσουμε να το εκδηλώσει.

14. Τι είναι η διατροφογενετική και η διατροφογενομική;

Χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι είναι δύο κυρίες με ισχυρές προσωπικότητες που η κάθε μία υποστηρίζει με πάθος το πεδίο της. Η διατροφογενετική εκπροσωπεί τα γονίδιά μας και η διατροφογενομική τις συνήθειές μας, καλές ή κακές.
Βρίσκονται πάντα και παντού μαζί μας όταν βάζουμε μια μπουκιά στο στόμα μας.
Το πιο εύστοχο και φρόνιμο είναι να τις αφήνουμε να συνεργαστούν. Θα πετύχουμε με αυτό τον τρόπο την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας και πολύ ευχάριστα και μόνιμα αποτελέσματα με το βάρος μας κατ’ επέκταση. Αν όχι, η μάχη μεταξύ τους θα φέρει μεγάλες απώλειες, που σίγουρα δε θα είναι στο βάρος μας.

15. Πόσο καιρό πρέπει να ακολουθώ το διαιτολόγιο Keyonus;

Επειδή όπως είπαμε το Keyonus δεν είναι διαιτολόγιο αλλά μια εργασία που κάνουμε στον οργανισμό μας, ο χρόνος ποικίλει από άτομο σε άτομο, εξαιτίας των παραμέτρων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Δεν μπορεί να χρειαστεί για παράδειγμα κάποιος που θέλει να χάσει 10 κιλά με κάποιον που θέλει να χάσει 40 κιλά ή αν ο ένας έχει ζάχαρο ή θυρεοειδή, δεν απαιτούνται οι ίδιες εργασίες.
Ο χρόνος λοιπόν είναι διαφορετικός και σχετικός σε κάθε περίπτωση. Το σημαντικό είναι ότι μας δείχνει τον τρόπο που πρέπει να τρώμε πάντα στη ζωή μας γιατί τα γονίδιά μας δε θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, αν ο οργανισμός μας δεν απορροφά τον σίδηρο λόγω μιας δυσλειτουργίας ενός ή περισσότερων γονιδίων, το διατροφολόγιο μας ενημερώνει ότι πρέπει τις φακές να τις τρώμε σε συνδυασμό με ρύζι, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να μην αποβάλει τον σίδηρο. Με αποτέλεσμα εμείς να ξέρουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ότι τρώμε πάντα τις φακές με ρύζι.

16. Πόσα κιλά μπορώ να χάσω με το Keyonus;

Το Keyonus είναι έτσι δομημένο ώστε να χάσουμε μόνο ότι έχουμε σε λίπος, δεν προσφέρει τη δυνατότητα απώλειας μυϊκού ιστού. Αν αυτό είναι η επιθυμία του ενδιαφερόμενου, δεν είμαστε οι κατάλληλοι για αυτό. Δεν ξεπερνάμε ποτέ τη διαχωριστική γραμμή της υγείας.

17. Κάνω συχνά δίαιτες που διαβάζω και χάνω βάρος αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα ξαναπαίρνω τα κιλά που έχασα. Με το Keyonus δε θα ξαναπάρω βάρος;

Το Keyonus test – διαιτολόγιο προσφέρει διαχείριση του βάρους, κατ’ επέκταση ο πραγματικός στόχος είναι η σωστή λειτουργία του οργανισμού, η απομάκρυνση από οτιδήποτε περιττό/βλαβερό προς αυτόν και η ενίσχυση των αδύνατων σημείων του που για τον καθένα είναι διαφορετικά.
Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες και προσφέροντας τα ζητούμενα στον οργανισμό μας, δεν του αφήνουμε περιθώρια να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Η οπτική εικόνα και ο αριθμός στη ζυγαριά είναι το αποτέλεσμα των εύστοχων εργασιών που μας προσέφερε το Keyonus test.

18. Από ό,τι διάβασα είναι απαραίτητα λοιπόν και τα δύο πεδία - η διατροφογενετική και η διατροφογενομική – αυτό σημαίνει ότι οι διαιτολόγοι είναι ανεπαρκείς για να απευθυνθώ να χάσω βάρος;

Αντιθέτως! Οι διαιτολόγοι είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι για να απευθυνθεί κάποιος είτε επιθυμεί απώλεια βάρους, είτε αύξηση μυϊκού ιστού και διατροφή για κάποιο λόγο υγείας. Είναι η κατάρτισή τους τέτοια που από ένα πλούσιο ερωτηματολόγιο – μετρήσεις – αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν άψογα οποιοδήποτε από τα παραπάνω ζητούμενα.
Η αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους δηλαδή έχει να κάνει πλέον όχι από τις γνώσεις τους μόνο αλλά και από την πληθώρα πληροφοριών που συγκεντρώνουν για το άτομο που έχουν απέναντί τους για να εξασκήσουν πάνω σε αυτές τις γνώσεις τους. Φανταστείτε λοιπόν να έχουν και όλες αυτές τις πληροφορίες από την εξέταση DNA!
Αρκετές φορές ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του διαιτολόγου όμως δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό χρεώνεται στην ικανότητα του διαιτολόγου και είναι άδικο, γιατί δεν έρχονται εις γνώση του οι κομβικές πληροφορίες που αφορούν έναν από τους δύο βασικούς παράγοντες (το DNA). Αυτή η τόσο μοναδική πληροφορία, της οποίας η αξία πολλαπλασιάζεται στα χέρια ενός διαιτολόγου.

19. Υπάρχουν στο διαδίκτυο και στα περιοδικά αμέτρητες δίαιτες αλλά και σκευάσματα για αδυνάτισμα. Γιατί να μπω στη διαδικασία να κάνω το Keyonus test – διαιτολόγιο; Τι παραπάνω μου προσφέρει;

Μια σύντομη και γενική απάντηση είναι ότι το Keyonus DNA test είναι μια εξέταση ζωής, οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι χρήσιμες και καθοριστικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας για το πώς θα έχουμε το σωστό βάρος και υγεία.
Ο κάθε άνθρωπος είναι μια μονάδα με τις ιδιαιτερότητές του σε όλους τους τομείς, πάντα έχει πολλές διαφορές από έναν άλλο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε τοποθετώντας τους ανθρώπους σε κατηγορίες (π.χ. με βάση την ομάδα αίματος) ούτε βλέποντάς τους σαν μάζα.

Τα διαιτολόγια που εύκολα βρίσκουμε απευθύνονται στη μάζα. Το Keyonus απευθύνεται σε εσένα προσωπικά.

Οι γενικές και αόριστες απαντήσεις δεν καλύπτουν κανέναν για αυτό τον λόγο και επειδή ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του ή και για τα άτομα που κηδεμονεύει, σας θέτουμε μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να υποβάλλετε στον εαυτό σας και είναι σίγουρο ότι θα δώσετε μόνοι σας τη σωστή απάντηση.

 • Είστε σίγουροι ότι με το διαιτολόγιο που επιλέξατε θα χάσετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό; (ο οποίος έχει την τάση να αναπλάθεται άμεσα, επομένως το ίδιο άμεσα θα ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε).
 • Επιθυμείτε να υποστείτε τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξομειώσεις βάρους; (χαλάρωση στο δέρμα, εμφάνιση ραγάδων κτλ)
 • Πιστεύετε ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν την ίδια ικανότητα να αποβάλλουν αλλά και να συσσωρεύουν το λίπος;
 • Γνωρίζετε την ικανότητα του δικού σας οργανισμού να μεταβολίζει την ομοκυστεḯνη; Δηλαδή να απομακρύνει τα τοξικά κατάλοιπα του οργανισμού. Γνωρίζετε ότι αν δεν μεταβολίζετε σωστά την ομοκυστεḯνη μπλοκάρει το σύστημα μεταβολισμού των βιταμινών του συμπλέγματος Β και αυτό ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσο – θρόμβωση);
 • Γνωρίζετε σε τι βαθμό συσσωρεύει ο οργανισμός σας το λίπος και τι ικανότητα έχει να το αποβάλλει; Εκτός από το οπτικό αποτέλεσμα, γνωρίζετε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας αυτό το ενδεχόμενο;
 • Γνωρίζετε αν η διατροφή που επιλέξατε προσφέρει στον οργανισμό σας τις βιταμίνες που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά; Η έλλειψη των βιταμινών που του στερείτε ξέρετε τι προβλήματα και που μπορεί να δημιουργήσει;
 • Η δίαιτα που επιλέξατε θα σας βοηθήσει να απαλλαχθείτε από τον τυμπανισμό, τα φουσκώματα, τη δυσκοιλιότητα (που συχνά είναι και χρόνια προβλήματα);
 • Πιστεύετε ότι αν το δέρμα σας είναι θαμπό ή αφυδατωμένο ευθύνεται η κρέμα που χρησιμοποιείτε ή και η μόλυνση του περιβάλλοντος; Δε σχετίζεται με τη σωστή διατροφή σας;
 • Αν έχετε τάση για εκδήλωση ζαχάρου (Διαβήτη Τύπου 2), πιστεύετε ότι θα σας προφυλάξει η γενικού τύπου διατροφή;
 • Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθετε έλλειψη ενέργειας ή και κόπωση χωρίς λόγο, τι πιστεύετε ότι φταίει;
 • Αν υπάρχουν φλεγμονές στο πεπτικό, πως μπορείτε να το ξέρετε; Πως πρέπει να τις αντιμετωπίσετε;
 • Κάνετε δίαιτα αλλά πεινάτε. Μα και όταν δεν κάνετε δίαιτα, λίγη ώρα αφού φάγατε μια χορταστική μερίδα δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στα κουλουράκια (στην καλύτερη περίπτωση) όπως περνούσατε (τυχαία) από την κουζίνα! Τι φταίει και σας συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν έχετε το αίσθημα κορεσμού; Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά πράγματα που πρέπει να αναρωτηθείτε με βασικότερο αν είστε διατεθειμένοι να υποστείτε τις συνέπειες από τα πειράματα και να δώσετε στον εαυτό σας μια υπεύθυνη απάντηση.

Το Keyonus έχει τη δυνατότητα επιστημονικά να σας δώσει τις απαντήσεις όχι απλά γιατί έχει τις πληροφορίες από μια εξειδικευμένη και εξατομικευμένη εξέταση (DNA), αλλά επειδή το Keyonus είναι μια εργασία στον οργανισμό και όχι μια δίαιτα. Μια ολοκληρωμένη εργασία.